Skip to main content

Mondhygiëne

Om gebitsproblemen te voorkomen heeft de mond elke dag verzorging nodig. Toch kan tandsteen ontstaan. Daarom is ons advies 2x per jaar naar één van onze mondhygiënistes of preventie assistentes te gaan. Zij nemen de tijd om uw gebit goed te reinigen en waar nodig halen zij er een tandarts bij als de situatie daarom vraagt.

Mondhygiëne

Vormt zich tandsteen onder het tandvlees en wordt het bot beschadigd, dan is er sprake van parodontitis.

Een parodontologische behandeling is nodig als er sprake is van een ontsteking in de tandvleesrand (gingivitis) die wordt veroorzaakt door bacteriën.

Een tandvleesontsteking kan zich in de diepte uitbreiden naar het kaakbot rondom de tanden en kiezen. Het tandvlees laat daardoor los van de tanden en kiezen. In de ruimte (de pocket) die zo ontstaat tussen het tandvlees en de tanden en kiezen, vormt zich weer tandplak. Door deze tandplak verplaatst de ontsteking zich nog verder in de diepte. De vezels gaan door de ontsteking kapot en het kaakbot wordt afgebroken. Hierdoor worden de pockets dieper. In de verdiepte pockets verkalkt de tandplak gedeeltelijk tot tandsteen. Deze voortschrijdende ontsteking met afbraak van vezels en kaakbot heet parodontitis.

Tijdige behandeling kan het verlies van tanden en kiezen voorkomen.
Door een goede mondhygiëne kan men zelf een bijdrage leveren aan de genezing van parodontitis. Daarnaast zal de mondhygiëniste de tandplak en tandsteen in de verdiepte pockets verwijderen door een professionele gebitsreiniging.
De tandplak boven de tandvleesrand dient zelf elke dag te worden verwijderd.

Met een tandenborstel kun je de tandplak aan de oppervlakte wegpoetsen. Met hulpmiddelen als ragers en tandenstokers kan tandplak tussen tanden en kiezen worden verwijderd. De mondhygiëniste adviseert welke hulpmiddelen het meest geschikt zijn. Door combinatie van een goede mondhygiëne en de gebitsreiniging verdwijnt de ontsteking meestal en hecht het gezonde tandvlees zich vast aan de tanden en kiezen.

Neem contact op

Overtuigd van
onze expertise?

Maak vandaag nog een afspraak met een van onze professionals!

Aanmelden
Van_Den_Goorbergh_Team_bewerkt

Contact

Telefonisch bereikbaar

Maandag
8:00 t/m 12:30
13:00 t/m 17:00
Dinsdag
8:00 t/m 12:30
13:00 t/m 17:00
Woensdag
8:00 t/m 12:30
13:00 t/m 17:00
Donderdag
8:00 t/m 12:30
13:00 t/m 17:00
Vrijdag
8:00 t/m 12:30